Malmögrönt är skönt!

Malmöfokus gäller för årets sommarutställning på Form/Design center. På första vånningen hittar du Malmöstolen, ett nytt projekt från de kreativa tjejerna, Petra och Jenny, på Apokalyps Labotek i Malmö. Tillverkad av lokala hantverkare (Studio stod för tapetserararbetet) och inspirerad av tio Mamöiters egna favoritstolar.

 

Pressmeddelande från Form/Design center

 

"Malmöstolen - en hybridstol designad utifrån 10 malmöbors favoritstolar och deras berättelser om dem. Under projektets gång har tio personer, alla boende i Malmö, intervjuats om en stol som av någon anledning är betydelsefull för dem. Urvalet av intervjupersoner är strikt baserat på Malmö stads demografi och tar bland annat geografi, inkomst, etnicitet, ålder och kön i beaktande. Intervjuerna tar avstamp kring en stol men handlar om så mycket mer. Resultatet har dokumenterats i ljud, text och foto. Det tio stolarna har sedan legat till grund för Malmöstolen som är en hybrid av dem alla. 

 

Malmöstolen är initierad och designad av malmöbaserade design- och innovationsstudio Apokalyps Labotek (Petra Lilja och Jenny Nordberg). Apokalyps Labotek är intresserade av Malmös identitet men känner ofta inte igen sig i den bild som förmedlas av Malmö i bland annat media. Med Malmöstolen vill de ge en mer nyanserad bild av de invånare staden har idag.

 

De tio olika stolarna finns alla representerade i hybriden Malmöstolen, som är lokalt tillverkad i staden. Olika detaljer och material har hämtats från intervjupersonernas stolar. Ryggen är i böjträ av infärgad masurbjörk. Den stoppade sitsen är stram och klädd i vävt ylletyg. Armstöden vilar på en stomme av masurbjörk med stoppade och lätt kuddiga armstöd. Benställning är gjord av vridet plattjärn med hjul på det bakre partiet. Hela stolen är monokromt smaragdgrön som en kommentar till så kallat Malmögrönt som finns överallt i staden."


press meddelande form/design center malmöstolen

Projektet visas på Form/Design Center 15 juni - 9 september 2012. Under hela 2012 har Form/Design Center ett malmöfokus och utställningssamarbetet föddes ur ett gemensamt intresse av städers identitet och vilka parametrar som formar den.

 

Form/Design Center har som mål att stimulera och spegla designutvecklingen i regionen och i Sverige men också skapa engagemang och kunskap om design och dess betydelse för vår omgivning och vardag.

 

www.mynewsdesk.com/se/pressroom/formdesigncenter/pressrelease/view/malmoestolen


Write a comment

Comments: 0