Studio blogg


Tue

19

Jun

2012

Malmögrönt är skönt!

Malmöfokus gäller för årets sommarutställning på Form/Design center. På första vånningen hittar du Malmöstolen, ett nytt projekt från de kreativa tjejerna, Petra och Jenny, på Apokalyps Labotek i Malmö. Tillverkad av lokala hantverkare (Studio stod för tapetserararbetet) och inspirerad av tio Mamöiters egna favoritstolar.

 

Pressmeddelande från Form/Design center

 

"Malmöstolen - en hybridstol designad utifrån 10 malmöbors favoritstolar och deras berättelser om dem. Under projektets gång har tio personer, alla boende i Malmö, intervjuats om en stol som av någon anledning är betydelsefull för dem. Urvalet av intervjupersoner är strikt baserat på Malmö stads demografi och tar bland annat geografi, inkomst, etnicitet, ålder och kön i beaktande. Intervjuerna tar avstamp kring en stol men handlar om så mycket mer. Resultatet har dokumenterats i ljud, text och foto. Det tio stolarna har sedan legat till grund för Malmöstolen som är en hybrid av dem alla. 

 

Malmöstolen är initierad och designad av malmöbaserade design- och innovationsstudio Apokalyps Labotek (Petra Lilja och Jenny Nordberg). Apokalyps Labotek är intresserade av Malmös identitet men känner ofta inte igen sig i den bild som förmedlas av Malmö i bland annat media. Med Malmöstolen vill de ge en mer nyanserad bild av de invånare staden har idag.

 

De tio olika stolarna finns alla representerade i hybriden Malmöstolen, som är lokalt tillverkad i staden. Olika detaljer och material har hämtats från intervjupersonernas stolar. Ryggen är i böjträ av infärgad masurbjörk. Den stoppade sitsen är stram och klädd i vävt ylletyg. Armstöden vilar på en stomme av masurbjörk med stoppade och lätt kuddiga armstöd. Benställning är gjord av vridet plattjärn med hjul på det bakre partiet. Hela stolen är monokromt smaragdgrön som en kommentar till så kallat Malmögrönt som finns överallt i staden."


press meddelande form/design center malmöstolen

Projektet visas på Form/Design Center 15 juni - 9 september 2012. Under hela 2012 har Form/Design Center ett malmöfokus och utställningssamarbetet föddes ur ett gemensamt intresse av städers identitet och vilka parametrar som formar den.

 

Form/Design Center har som mål att stimulera och spegla designutvecklingen i regionen och i Sverige men också skapa engagemang och kunskap om design och dess betydelse för vår omgivning och vardag.

 

www.mynewsdesk.com/se/pressroom/formdesigncenter/pressrelease/view/malmoestolen


0 Comments

Thu

26

Apr

2012

Här får möblerna nya kläder

FOTO: MÅRTEN SVEMARK
FOTO: MÅRTEN SVEMARK

Från artikel i dagens City Malmö 'På jobbet med: En tapetserare' 

 

– Här är mitt andra hem, säger hon när vi slår oss ned i par 50-talsstolar som står i försäljningsdelen. När andra sitter hemma på söndag kväll och deppar över att nästa dag är måndag så är Carina ofta redan på jobbet. Hon kan inte hålla sig borta.

 

Verkstaden är luftig och ljus. På väggarna hänger snickarverktyg, böjda tapetserarnålar och stora trådrullar. På arbetsbordet står en dansk Kirkegaard-stol från 50-talet. Carina sliter upp de gamla nitarna och drar bort galonklädseln. Under finns en skumgummisits som faller sönder i smulor. Cancerogent

 

– Det här är riktigt cancerogent. Jag brukar ha dammsugaren i gång och ha munskydd, plasthandskar och långa ärmar, annars får jag utslag och näsblod, förklarar Carina, som ska göra en helt ny sits i kallskum och svart skinn.......

 

Läs hela artikeln (omslag och sida 16) från City Malmö här

 

 

4 Comments

Thu

19

Apr

2012

Farmors nya kläder

Fåtölj-mod.-Farmor-Carl Malmsten-O.H Sjögren-Tranås.-omklädd-ulltyg-fanny aronsen
Carl Malmsten Fåtölj + fotpall 'Farmor' Design 1956. Tillverkas av O.H Sjögren.

Carl's Farmor hade med tiden blivit en ganska trist tant, och en komplett makeover var på sin plats. Figuren var det inget fel på, alla former satt fortfarande precis där dom skulle, men kläderna var minst sagt gammaldags. Bort med det gamla trista, underkjol och allt, och på med nya fräscha textilier. I det här fallet valdes snygga 'Balder' ,i en lite vågad lila nyans, ur fantastiska Fanny Aronson's kollektion för Kvadrat | Sanden. Snittet är modernt men propert, och passar perfekt för en kurvig dam som Farmor. Och vips så förvandlades den så trista tanten, till en chic dam i sina bästa år.

 

Från en möbeltapetserares synvinkel är möbelmästaren Carl Malmsten's stoppmöbler en dröm att jobba med, kvaliteten är hög, materialvalet är oklanderligt, och möblerna är designade för att kunna renoveras och uppdateras, gång på gång. Har du också en Farmor, vår fru, Oskar, Lata greven, Rund rygg, Häggbom, Samsas,Jätte-Padda eller någon annan av Malmstens många modeller, som behöver en makeover. Eller behöver du hjälp att skaffa en, vi hjälper dig gärna med att både hitta och klä om Malmsten möbler. Kontakta oss gärna för ett prisförslag.

 

 

0 Comments

Thu

19

Apr

2012

Studio galleri presenterar | Made by Herman inrednings & möbelsnickeri

Made by Herman Möbel & inredningssnickeri, ett mindre snickeri bara 3 timmar från Stockholm i natursköna Delsbo. Här görs allt ifrån enstycksmöbler till hela köksinredningar, det finns inga standardmått utan allt anpassas efter önskemål och behov. Herman är utbildad möbel och inredningssnickare med gesällbrev i möbelsnickeri och dekopöryrket.

 

Se mer på www.madebyherman.se

 

Vid eventuella frågor kontakta Herman via mail. herman@madebyherman.se  eller telefon 0704 770254.


UTBILDNING

HDK Steneby Institutionen för konsthantverk och design

Steneby Finsnickeri

Grebbestads folkhögskola

Träteknik och Form Vingaskolan

UTMÄRKELSER / UTSTÄLLNINGAR

Nominerad till The Balvenie Academy Award 2011

Göteborgs Stadsbibliotek 2011

Gesällbrev i Möbelsnickeri och Dekopöryrket 2011

Stockholm furniture fair 2011

Bellacenter Scandinavian furniture fair 2007

Stockholm furniture fair 2007

Stockholm furniture fair 2006Gesällprov i möbelsnickeri och dekopöryrket

0 Comments

Fri

30

Mar

2012

Hjälp oss hålla stadskärnan levande

Malmö City Kort är rabattkortet som funnits i mer än 10 år. Ca 250 företag lämnar över 600 unika erbjudanden i Malmö, exempelvis fri parkering, rabatt på hotellövernattningar, rabatter i butiker på Triangeln, Caroli, Hansa och många fler i city. Det finns även rabatter på nöjen, ex. halva priset på teater, restauranger, kultur, caféer m.m. Malmö City Kort visar vilken bredd och variation som finns av vårt utbud i Malmö City. Överskottet av Malmö City Kort går oavkortat tillbaka till projekt och aktiviteter för stadskärnan. Surfa in på Malmö city hemsidan för att se våra och alla de andra företagens erbjudanden.

 

Årets stora nyhet är Malmö City Kort också går att köpa som en app till din smartphone. Samma återförsäljare som för det tryckta häftet.


Gör så här för att komma igång med Malmö City Kort i din mobil:

1. Besök AppStore alternativt Google Play (Play Butik) beroende på om du har iPhone eller Androidtelefon.

2. Sök sedan efter ”Malmö City Kort” och ladda hem appen kostnadsfritt.

3. Nu kan du se de erbjudanden som finns i Malmö City Kort.

4. För att aktivera och kunna använda erbjudandena köp ett värdebevis hos en av våra återförsäljare för 100kr.

5. På värdebeviset kan du sedan skrapa fram en kod som du knappar in i fältet som du finner under ”Inställningar” i appen.

6. Nu kan du använda alla erbjudanden i appen.

0 Comments

Sun

12

Feb

2012

Välkommen till nya www.studiocarinagrefmar.se

Hallå världen! Nu har vi lämnat bloggen, som varit Studio's tillfälliga hem under de senaste 18 månaderna, och flyttat in på vår nya och alldeles egna webplats; studiocarinagrefmar.se. Nästan all allmän information om Studio, och de mesta av innehållet i galleri, möbler, belysning, keramik och konsthantverk är redan på plats. Nästa steg blir Studio's nya e-butik. Där kommer ni att kunna se, och beställa, allt annat som vi säljer i Studio's fysiska butik. Möbeltyger, möbelläder, tapetserarmaterial, fårskinn, filtar, kuddar m.m, m.m. Uppdateringar om detta och allt annat publicerar vi fortlöpande här på bloggen, på facebook, och på twitter. Välkommen till Studio Carina Grefmar's nya hemsida.

0 Comments

Sun

05

Feb

2012

Studio galleri | nyheter 2012-02-05

De allra senaste inkommna nyheterna i Studio galleri.

 

-Aksel Kjaersgaard's lilla, snygga, och mycket populära, sideboard i pallisander.

-Arne Jacobsen's 'Myran' mod. 3100. Här i snyggt grått med fyra ben.

-Le Corbusier's design ikon LC-4 'The resting machine' från Cassina's 'classics' serie

-Dansk design, satsbord i teak med svartlaminat. Märkt med 'Danish furniture makers' etikett.

 

Kontakta oss angående något av dessa objekt

2 Comments

Sun

05

Feb

2012

Studio galleri Presenterar | Leif Månsson | Bronsgjutningar

Leif Månsson har arbetat med sina bronsgjutningar i femton år. Produktionen består mestadels av kraftfulla och tunga skålar och fat i sandgjuten patinerad brons. Formen tas först fram i trä, därefter tas den till gjuteriet där den gjuts i sand. Gjutningen sker vid 1200 grader, efter svalning kapas och slipas godset till sin slutgiltiga form. Processen avslutas med syrepatinering och en vaxförsegling.

 

Utställningar
Konstalmanackan 2000
Wadköpingsrummet Nora konsthall Respons Örebro Galleri KHVC Konstvecka Färingö Örebro Universitet Konsthall Kapitän Örebro Galleri Smycka Kumla Örebro Konsthall Länsmuseet Örebro Konsthantverkarna Örebro Krapperups Konsthall Höganäs Stadra sommarscen


Uppdrag/Representerad
Örebro Läns Landsting
Nora Stad
Örebro Universitet
Akademiska Sjukhuset Uppsala

0 Comments

Wed

01

Feb

2012

Carl Harry Stålhane, tung, primitiv, robust och dramatisk

Carl Harry Stålhane (1920-1990)
Carl Harry Stålhane (1920-1990)

Carl Harry Stålhane är ett av de stora namnen inom Svensk keramisk konst, och Studio's absoluta favorit. I det här inlägget vill vi speciellt uppmärksamma den period i Stålhanes karriär, som vi tycker är den allra bästa, och som med störst tydlighet visar hans stora konstnärskap och keramiska uttryck. Alla objekt är unika och gjorda under 1960-talet.

 

På våren 1960 visade Carl-Harry Stålhane stengods på Galleri Blanche i Stockholm, en utställning som blev en manifestation av tidens keramiska motrörelse. "Nu kommer 60-talets keramik: tung, primitiv, robust, dramatisk", skrev Ulf Hård af Segerstad (SvD 29.4.60) och beskrev Stålhanes kärl som en kärleksförklaring till de naturliga materialen i plaståldern.

 

Det var en spännande period i Stålhanes konstnärskap. Stålhanes keramik utvecklades från finlemmat salongsgods till grovhuggna, mörka pjäser med utfall av smält berggrund. Sprutpistolernas fina glasyrdimma byttes mot ett hällande och spacklande på skurna kärlytor. Stålhane drev sin konst mot allt större format och skapade monumentala klippväggar i bränd lera: Handelsbanken 1961, SAAB i Linköping 1963, Commerce Tower i Kansas City 1964 och Volvos huvudkontor 1967 - ett underbart landskap med järnets väg från gruva till bilar. Volvoväggen är ett av  landets största keramiska verk och kanske Stålhanes bästa insats överhuvudtaget.

 


Unik keramik av Carl Harry Stålhane

1 Comments

Blogglista.se Hem & Trädgård bloggar Bloggparaden
Affärsverksamhet
BlogRankers.com SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg Blogg Topplista

följ studio carina grefmar på facebook följ studio carina grefmar på twitter följ studio carina grefmar med rss


STÖD WSPA SVERIGE DU OCKSÅ!!
STÖD WSPA SVERIGE DU OCKSÅ!!